Potentiaaliset pörssilistautujat 2023-2027

Ymmärrä yrityksen liiketoimintamalli

Ennen kuin sijoitat potentiaaliseen pörssilistautujaan, on tärkeää ymmärtää yrityksen liiketoimintamalli. Selvitä, miten yritys tekee rahaa, mikä on sen kilpailuetu ja miten se aikoo kasvaa tulevaisuudessa. Tämä antaa sinulle käsityksen yrityksen pitkän aikavälin potentiaalista.

Lisäksi on hyvä tarkastella yrityksen asiakaskuntaa ja markkinoita. Onko yrityksellä vahva asiakaskunta ja onko se toimialalla, jolla on kasvupotentiaalia? Jos yritys toimii kyllästetyllä markkinalla ilman selkeää kilpailuetua, se voi olla merkki suuremmasta riskistä.

Tutki taloudelliset tunnusluvut

Taloudelliset tunnusluvut kertovat paljon yrityksen taloudellisesta tilasta. Tarkastele esimerkiksi liikevaihtoa, nettotulosta ja kassavirtaa. Onko yritys kannattava? Onko sillä vahva kassavirta, joka mahdollistaa investoinnit ja kasvun?

Myös velkaantumisaste on tärkeä mittari. Liian korkea velkaantumisaste voi olla riski, sillä se voi tehdä yrityksestä haavoittuvaisemman taloudellisissa vaikeuksissa. Toisaalta liian alhainen velkaantumisaste voi viitata siihen, että yritys ei investoi riittävästi kasvuun.

Arvioi johtoryhmää

Yrityksen johtoryhmä on avainasemassa sen menestyksessä. Onko johtoryhmällä kokemusta ja asiantuntemusta alalta? Ovatko he onnistuneet aiemmissa tehtävissään? Johtoryhmän pätevyys ja kokemus voivat olla merkittäviä tekijöitä yrityksen menestyksessä tai epäonnistumisessa.

Tutki myös, onko johtoryhmä sitoutunut yritykseen pitkällä aikavälillä. Jos johtoryhmä omistaa osan yrityksestä, se voi olla merkki heidän uskostaan yrityksen tulevaisuuteen.

Selvitä yrityksen historia

Yrityksen menneisyys voi antaa viitteitä sen tulevaisuudesta. Onko yritys ollut kannattava? Onko se kasvanut jatkuvasti? Onko se selvinnyt taloudellisista kriiseistä?

Tarkastele myös yrityksen mainetta ja asiakaspalautetta. Jos yrityksellä on huono maine tai se on ollut osallisena oikeusjutuissa, se voi olla merkki riskeistä.

Tarkastele markkinatilannetta

Markkinatilanne vaikuttaa suuresti yrityksen menestysmahdollisuuksiin. Onko toimiala nousussa vai laskussa? Kuinka suuri on markkinoiden koko ja kuinka nopeasti se kasvaa?

On myös tärkeää ymmärtää, miten yritys pärjää kilpailijoitaan vastaan. Onko sillä selkeä kilpailuetu, kuten patentit tai vahva brändi, joka suojaa sitä kilpailulta?

Listaus tärkeistä seikoista

  • Yrityksen liiketoimintamalli ja kilpailuetu
  • Taloudelliset tunnusluvut, kuten liikevaihto, nettotulos ja velkaantumisaste
  • Johtoryhmän kokemus ja sitoutuminen
  • Yrityksen historia ja maine
  • Markkinatilanne ja kilpailuasema

Käytä ulkopuolisia arvioita

On hyvä idea käyttää ulkopuolisia lähteitä yrityksen arvioinnissa. Lue analyytikkojen raportteja, katso sijoittajien mielipiteitä ja tutustu yrityksen arviointeihin eri medioissa.

Ulkopuolisten arvioiden avulla voit saada monipuolisemman kuvan yrityksestä ja sen riskeistä ja mahdollisuuksista. Kuitenkin on tärkeää muistaa, että ulkopuolisten arvioiden ei tulisi olla ainoa tietolähde.

Tee omat johtopäätökset

Lopulta päätös sijoittaa yritykseen on sinun. Käytä keräämääsi tietoa ja tee omat johtopäätökset yrityksen riskeistä ja mahdollisuuksista. Onko yritys mielestäsi hyvä sijoituskohde vai liian riskialtis?

Muista, että sijoittaminen on aina riskialtista ja on mahdollista, että menetät rahaa. Kuitenkin huolellinen arviointi ja tiedonkeruu voivat auttaa sinua tekemään parempia sijoituspäätöksiä.

Potentiaalisia listautujia – esimerkkejä

Accountor Group

Accountor tarjoaa talous- ja henkilöstöhallinnon ohjelmistoratkaisuja sekä ulkoistuspalveluja. Toimimme kehityksen kärjessä ja hyödynnämme työssämme uusinta teknologiaa asiakkaittemme prosessien digitalisoinnissa. Palveluksessamme on 2300 ammattilaista 6 maassa: Suomessa

Alltime Group Oy

Alltime Group Oy on perustettu vuonna 2006. Se on osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Helsinki, ja pääasiallinen toimiala Kiinteistöhuolto. Yhtiön toimitusjohtaja on Juha Mikael Murtopuro. Yhtiön toinen toimiala on isännöitsijätoimisto. Yhtiön Alltime Group Oy liikevaihto oli 11,12 miljoonaa ja tilikauden tulos -1,62 miljoonaa. Liikevaihto laski 31,2%. Liikevoittoprosentti oli -16%. Tiedot perustuvat yhtiön viimeisimpään tilinpäätökseen vuodelta 2022.

Cadmatic

Cadmatic Oy on perustettu vuonna 1985. Se on osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Turku, ja pääasiallinen toimiala Sovellukset ja ohjelmistot. Yhtiön toimitusjohtaja on Jukka Mikael Rantala. Yhtiön muut toimialat ovat it-palvelut, insinööritoimisto, suunnittelutoimisto. Yhtiön Cadmatic Oy liikevaihto oli 15,78 miljoonaa ja tilikauden tulos 1,3 miljoonaa. Liikevaihto nousi 9,4%. Liikevoittoprosentti oli -4,3%. Tiedot perustuvat yhtiön viimeisimpään tilinpäätökseen vuodelta 2022.

Elcoline Group Oy

Elcoline Group Oy on perustettu vuonna 2008. Se on osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Varkaus, ja pääasiallinen toimiala Rahoitus ja luottotoiminta. Yhtiön toimitusjohtaja on Leif Edvin Backman. Yhtiön Elcoline Group Oy liikevaihto oli 1,72 miljoonaa ja tilikauden tulos 132 tuhatta. Liikevaihto laski 24,8%. Liikevoittoprosentti oli -10%. Tiedot perustuvat yhtiön viimeisimpään tilinpäätökseen vuodelta 2022. 12/2022 päättyneellä tilikaudella yhtiöllä oli 12 työntekijää. Työntekijämäärä kasvoi 20% edelliseltä tilikaudelta.

Vastaa