Sijoitukset ja lainanhoito – kumpi on tärkeämpää?
Oletko lähtenyt sijoittajaksi lainarahalla, esimerkiksi asuntosijoittajaksi? Se olikin viimeisten vuosien tai jopa vuosikymmenten aikana hyvä sijoituskohde lainojen korkojen ollessa matalalla, mutta nyt talvi 2022/23 on tuonut haasteita kiinteistömarkkinoille kasvavien kulujen kuten sähkönhinnat yms remontit, ja monet pienemmät yksityissijoittajat ovat huomanneet pitkästä aikaa, että nyt pitää oikeasti katsella tarkemmin omia sijoituksia. Samalla on aloitettu tarkempi syyni myös oman talouden suhteen ja siinä lainamarkkinoiden uudet mahdollisuudet ovat hyvä tarkastella läpi. Ensinnäkin kilpailuta lainat heti, sillä voi säästää pitkän pennin sekä kuukausikuluissa, että niissä koroissa. Lainamarkkinat ovat olleet melkoisessa käymistilassa koko 2000-luvun, joten jos lainasi on vähänkään vanhempi, on hyvinkin todennäköistä että yhdellä kilpailutuksella saat lainat itsellesi järkevämmäksi.
Lainanhoitaminen kannattaa aina
Vielä joitakin vuosia sitten tärkeintä lainan hoitamisessa oli maksaa lainaerät sovitun mukaisesti takaisin. Se on yhä edelleen tärkeä osa lainanhoitoa, mutta kasvaneet lainamarkkinat ovat tuoneet oikeasti markkinoille myös mahdollisuuden todella kilpailuttaa ne omat lainat. Lainankilpailutus palvelut tuovat yhdelle sivulle tarjolle mahdollisuuden kilpailuttaa se oma lainantarve, tai vanhojen lainojen poismaksaminen yhdellä uudella lainalla – ja mikä parasta, nämä palvelut toimivat täysin online, ilman ajanvarausta ja ilman palavereja. Lainan kilpailutuspalvelut antavat palvelunsa kautta mahdolliset lainatarjoukset suoraan muutamassa minuuttissa älypuhelimeen tai sähköpostiiin, ja lainahakija saa sitten vapaasti itse päättää ottaako lainaa vai ei – yksikään tarjous ei ole sitova ennen varsinaisia lainan allekirjoituksia.
Mieti näitäkin asioita lainanhoitoosi liittyen:
- Investointien rahoittaminen: Lainanhoitaminen voi auttaa sinua rahoittamaan suuria investointeja, kuten kodin hankintaa tai yritystoiminnan kasvattamista. Eli kun hoidat lainasi kunnolla, on uuden lainan saaminen huomattavasti helpompaa
- Taloudellisen tilanteen parantaminen: Lainanhoitaminen voi auttaa sinua parantamaan taloudellista tilannettasi, esimerkiksi maksamalla pois korkeakorkoisia lainoja tai vähentämällä velkojasi. Tässä toimii nimenomaan lainojen kilpailuttaminen ja sitä kautta edullisempien lainavaihtoehtojen löytäminen helposti.
- Tarvittavien varojen saaminen nopeasti: Lainanhoitaminen voi antaa sinulle nopean pääsyn tarvitsemiisi varoihin, jos tarvitset rahaa nopeasti.
- Hyvä luotto: Lainanhoitaminen ja sen maksujen ajallinen hoitaminen voi parantaa luottoluokitustasi ja tehdä sinusta houkuttelevamman lainanottajan tulevaisuudessa.
Lainanhoitaminen ei kuitenkaan ole kannattavaa, jos laina on liian kallis tai jos sinulla ei ole tarpeeksi tuloja maksamaan lainan takaisin. Siksi on tärkeää tehdä huolellinen budjetti ja vertailla eri lainavaihtoehtoja ennen lainan ottamista. Lainoihin ja omaan budjettiin pitää suhtautua vakavasti vaikka sinulla olisi aktiivisia sijoituksiakin.
Sijoittaminen epävarmoina aikoina
Nyt eletään Euroopassa epävarmoja aikoja Ukrainan sodan vuoksi. Edelliset vuodet ovat vastaavasti olleet korona-vuosia, ja sitä ennen oli mm. nettikuplaa ja kaikkea vastaavaa. Tämä siis vain tarkoittaen sitä, että maailmanmarkkinat elävät koko ajan, ja aina tulee jotain jostain, mikä vaikuttaa sekä korkoihin että lainojen sivuehtoihin – niin Suomessa kuin maailmalla. Nämä kaikki vaikuttavat myös sijoitustoimintaan, on se sitten pörssiosakkeita, suoria yrityssijoituksia, rahastoja tai vaikkapa kultaa ja muita arvoesineitä – sijoitustoiminta on aina rahalla tekemistä, jossa on mukana riskitekijöitä, ja riippuen sijoituslajista, riskit voivat olla pienet tai isommat – mutta kuten tilastoista nähdään pidemmällä aikajänteellä, esimerkiksi osakkeiden hinnat ovat nousseet.
Kyse sijoittamisessa on monesti ajoituksesta ja käytetystä mahdollisesta velkavivusta, tai oman säästökassan käytöstä. Aikaan hajauttaminen toimii, ja tätä ajatusta jatkaen pitäisi sijoittamista jatkaa myös epävarmoina aikoina, ehkä kuitenkin ollen itse paremmin tietoinen oman talouden oikeasti tilanteesta. Suosittelemmekin kaikille pientä oman talouden stressitestiä, tai vähintäänkin kuukauden ajan oman talouden kulujen seurantaa, jotta oikeasti tiedät, missä tilassa taloutesi, ja sen kulurakenne ovat.
Oman talouden seuraaminen
Hyvien vuosien aikana arkeen on voinut livahtaa kulueriä, jotka eivät ole mitenkään välttämättömiä, mutta ne ovat silloin tilatessaan tuntuneet kivoilta, eikä niiden hintakaan ole ollut paha. Nyt näitä pieniä maksuja voi olla sinne sun tänne muutamia euroja, mutta niistä voi kuukauden kaikki pikkukulut yhteenlaskettuna tulla isojakin summia, joten miten olisi, kannattaako sitä omaa taloutta ja sen kuluja seurata se kuukausi?
[…] budjetti: Tee realistinen budjetti, joka kattaa kaikki kuukausittaiset menosi. Tämä auttaa sinua […]