Sijoituskohteena suomalainen yritys: Kempower Oyj

Vuoden 2021 loppupuolella listatutunut Kempower on ollut yksi viime aikojen kuumimmista osakkeista Helsingin pörssissä. Yhtiö ja sen osake ovat olleet hurjassa kasvukiidossa. Elokuun alkupuolella julkaistun puolivuosikatsauksen mukaan yhtiön liikevaihto oli kasvanut yli 200 % vuodentakaiseen verrattuna. Henkilöstöä on palkattu yli puolet lisää, kasvua on ollut Euroopassa, ja yhtiö on kertonut nopeuttaneensa tavoitteitansa laajentaa toimintaansa Pohjois-Amerikan markkinoille. Uuden tavoitteen mukaan yhtiön pyrkii aloittamaan toiminnan Yhdysvalloissa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kempowerin liiketoiminta ja markkinaympäristö

Kempower on nopeaa kasvua tavoitteleva sähköajoneuvojen pikalatauslaitteiden ja ‑ratkaisujen valmistaja ja tarjoaja. Yhtiö suunnittelee, valmistaa ja myy sähköajoneuvojen, kuten henkilö‑ ja hyötyajoneuvojen ja liikkuvien työkoneiden, sekä sähköalusten ja ‑veneiden, DC‑pikalatauslaitteita, ‑ratkaisuja ja ‑palveluita.

Lähde: Kempower

Kempower toimii kansainvälisillä sähköajoneuvojen latausmarkkinoilla. Yhtiön huiman kasvun takana on sähköautojen kuuma megatrendi, joka omalta osaltaan vauhdittaa sähköautojen latausratkaisuiden kasvua. Kiristyvä päästölainsäädäntö on saanut autovalmistajat lisäämään sähköautojen määrää valikoimassaan, mikä tulee näkymään autokannan sähköistymisessä. Sähköautojen määrä kasvaa sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa, ja sen myötä Kempowerin mukaan vuoteen 2030 mennessä DC-pikalatauslaitteiden markkinoiden odotetaan kasvavan Euroopassa 17 prosentin ja Yhdysvalloissa 27 prosentin keskimääräisellä vuotuisella kasvuvauhdilla yhteensä noin 4 000 miljoonaan euroon.

Kempowerin osake

Marraskuun tiedotteita

Kempower ja Neste

Kempower aloittaa yhteistyön Nesteen kanssa, tavoitteena rakentaa suurteholatauksen runkoverkko pääteiden varsille Suomeen

Kempower aloittaa yhteistyön maailman johtavan uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvan dieselin tuottajan Nesteen kanssa. Neste hyödyntää latausverkoston rakentamisessa Kempowerin latausratkaisuja, joita asennetaan Neste-liikenneasemille pääväylien varrelle Suomessa. Neste tarjoaa myös Neste-kauppiaille Kempowerin latausratkaisuja. Kempower arvioi sopimuksen arvoksi yli 4 miljoonaa euroa seuraavien kahden vuoden aikana.

Kempower toimittaa Nesteelle skaalautuvia ja modulaarisia sähköautojen suurteholatausratkaisuja, sekä pilvipohjaisen Kempower ChargEye -taustajärjestelmän.

Nesteen asemaverkosto on Suomen suurin ja laajin. Verkosto muodostuu yli 800 liikenne- ja automaattiasemasta ympäri Suomen.

DC-laturitoimitus

Kempower on tehnyt sopimuksen pohjoismaisen raskaiden kuorma-autojen valmistajan kanssa siirreltävien DC-latureiden toimittamisesta

Kempower on allekirjoittanut sopimuksen pohjoismaisen raskaiden kuorma-autojen valmistajan kanssa Kempower Movable Charger -siirreltävien tasavirtalatureiden toimittamisesta. Valmistaja on ollut Kempowerin asiakas vuodesta 2019 lähtien. Kempower Movable Charger -laturit toimitetaan erityisesti raskaiden täyssähkökuorma-autojen lataamiseen. Kempower arvioi sopimuksen arvoksi yli miljoona euroa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Ensimmäinen erä siirreltäviä tasavirtalatureita toimitetaan Kempowerin Lahdessa sijaitsevalta tehtaalta vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

Kempower Movable Charger on siirreltävä DC-pikalaturi, joka soveltuu erilaisten raskaan liikenteen ajoneuvojen ja sähköautojen lataamiseen. Siirreltävällä laturilla voi helposti ladata sähköautoja esimerkiksi tapahtumissa, autoliikkeissä, sekä bussi- ja kuorma-autovarikoilla. Kempower Movable Charger on jo käytössä maapallon kaikilla mantereilla.

Kempower ja Australia

Etelä-Australian pikalatausverkosto muodostuu yli 50 DC-pikalatausasemasta. Latausasemilla hyödynnetään Kempowerin dynaamista latausratkaisua, joka pystyy lataamaan useita sähköautoja samanaikaisesti latausajan pysyessä vain 20–30 minuutissa. Kempower Station Charger tuottaa 150 kW:n tehon itsenäisenä yksikkönä. Lisäksi verkostoon asennetaan 200 kW:n Kempower Satellite -latausjärjestelmiä CCS2- ja CHAdeMO-pistokkeilla.

”Pikalatausinfran toimittaminen Etelä-Australian osavaltion ensimmäiseen latausverkostoon on meille hieno mahdollisuus. Teknologiamme on suunniteltu auttamaan sähköautoilijoita lataamaan sähköautonsa ja jatkamaan matkaansa mahdollisimman nopeasti. Etelä-Australian osavaltio on lähes kolme kertaa Suomen kokoinen. Näin pitkillä välimatkoilla toimivan pikalatauksen mahdollistaminen on sähköautoilijoille äärettömän tärkeää”, sanoo Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki.

”RAA on ylpeä siitä, että voimme tukea Etelä-Australian siirtymistä puhtaampaan liikenteeseen luomalla osavaltion laajuisen latausverkoston. Pikalatausinfra mahdollistaa sähköautoilijoille matkan teon eri puolilla osavaltiota ja pääteillä. Kempower on saavuttanut Euroopassa vahvan maineen johtavana pikalatausinfran tarjoajana. Olemme iloisia voidessamme työskennellä näin samanhenkisen organisaation kanssa rakentaessamme verkkoa, johon sähköautonkuljettajat voivat luottaa”, sanoo RAA:n toimitusjohtaja Nick Reade.

Projekti aloitetaan ennen vuoden 2022 loppua. Asennukset on suunniteltu alkaviksi vuoden 2023 alkupuolella ja jatkuvan vuoden 2024 alkuun.

Kansainvälitystymispalkinto

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakoi vuoden 2022 kansainvälistymispalkinnot perjantaina 18. marraskuuta.

Tulokasyrityksenä palkittiin sähköautojen pikalatauspalveluita tarjoava yritys Kempower Oyj. Kasvuyrityksenä palkittiin logistiikan laitteisiin ja palveluihin erikoistunut perheyritys K. Hartwall Oy Ab. Tänä vuonna palkittiin toista kertaa pitkäaikainen kansainvälinen investoija, joka on luonut merkittävästi taloudellista arvoa Suomen talouteen. Tämän palkinnon sai Andritz Oy. Vuoden yhteisöpalkinto jaettiin Kasvuryhmä Suomi ry:lle.

Suomalaisen sähköautojen latauslaitteita toimittavan Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki sanoo, että Kempowerin on tavoitteena olla maailmanlaajuinen toimija.

Vastaa