Adidas julkaisi uuden NFT projetin Bored Ape Yacht Clubin kanssa
Vogue Busines julkaisi juuri artikkelin, missä Adidas kertoi sopimuksestaan Bored Ape Yacht Clubin, NFT influensseri Gmoneyn sekä sarjakuvasarjan Punks Comicsin kanssa – kaikki tämä suuntautuu metaverseen.
Lenkkaristit ovat jo vuosikymmeniä olleet trendien aallonharjalla, ja nyt viimeisenä vuorossa on metaverse. Adidas on jo viikkoja sijoitellut pieniä vihjeitä mediaan, mutta nyt Adidas sitten tuli julkisuuteen kummpaneiden kanssa, jotka tulevat vastaamaan Adidaksen omata metaverse projektista vastauksena mm. Nikean omaan projektiin. Tulossa on mm. rajoitettuja eriä NFT pääsyrajoitetuista todellisen maailman tuotteisiin, logoja yhdistettynä Bored Apesin PFP:in, mistä löytyy korkean profiilin henkilöitä kuten Jimmy Fallon ja Stephj Curry). Ja on Adidas tekemässä tietynlaisia sisärakenteisia ”zeitgeist”-yhteityö esiintymisiä myös jo olemassa oleville digitaalisille alustoille.
Adidaksen NFT:t ovat saatavilla metaversen kautta Adidaksen verkkosivustolla. Lehdistöhetkellä hintaa ei ollut vielä määritetty, mutta sen odotettiin olevan verrattavissa premium-muodin hintoihin (tiedottaja sanoi: ”Hienosäädämme edelleen tiettyjä elementtejä varmistaaksemme, että kun ne laskevat, se on paras mahdollinen ratkaisu kuluttajillemme”.) Ihmiset, jotka ovat jo Adidas drop -sovelluksen, nimeltään Confirmed, jäseniä, saavat erityisen NFT-merkin (nimeltään POAP tai todiste läsnäoloprotokollasta) varhaisen läsnäolonsa määrittämiseksi; vain 8 000 myönnettiin. Tämä antaa heille varhaisen pääsyn ostamaan ”Metaversoituun” NFT: hen. NFT: n omistajat, joista julkistetaan julkistamaton määrä, saavat digitaalisia esineitä, joita voidaan käyttää metaversen maailmassa The Sandbox (muiden alustojen kanssa), yksinoikeudella mahdollisuuden ostaa fyysisiä tuotteita tosielämässä, ja pääsy erityisiin digitaalisiin ja fyysisiin kokemuksiin. Adidas osti myös 144 virtuaalista tonttia Sandboxista, joihin se lisää sisältöä ja kokemuksia.
Se on käänne normaalista liiketoimintamallista, jossa teemme tavaraa ja toivomme, että ihmiset ostavat sen, sanoo Adidaksen digitaalisen kasvun johtaja Tareq Nazlawy. Et vain osta tuotetta. Sinusta on tulossa tämän yhteisön jäsen.
Metaversea pidetään kiinteänä jatkeena Internetin seuraavaan vaiheeseen, jota kutsutaan usein Web3: ksi tai Web 3.0: ksi. Se liittyy läheisesti ”avoimen verkon” käsitteeseen, jonka periaatteisiin kuuluvat hajautettu tieto ja samantyyppinen perustamisen vastainen asenne, joka kasvatti lohkoketjua ja kryptovaluuttoja. Eksklusiiviset klubit ja NFT-vaikuttajat hallitsevat kuitenkin korkeinta, ja yhteisöt yrittävät usein haistaa kryptorista hyödyntävillä imposterseilla. Tätä varten Adidas käytti zeitgeisty-kumppaniryhmää auttaakseen muokkaamaan matkaansa metaverseen. Monet asiantuntijat ovat kuitenkin jo maailmalle huomioineet tosiasian, että Web 3.0 ei tule massojen alustaksi todennäköisesti vielä vuosiin.
Saksalaisen urheiluvaatejätin muoti- ja elämäntapa-osasto Adidas Originals lanseeraa NFT-kokoelman sekä fyysisiä että digitaalisia tuotteita, jotka tulevat myyntiin 17.12.202,2 ja jotka ovat saatavilla vuonna 2022. Kokoelma paljastetaan digitaalisten ja fyysisten sarjakuvien kautta, jotka on luotu yhteistyössä trendikkäiden metaverssien pelaajien kanssa: PFP-ilmiö Bored Ape Yacht Club (BAYC), NFT-vaikuttaja Gmoney ja sarjakuvasarja Punks Comics.
Ehkä tunnistettavin on Bored Ape Yacht Club, jossa jäsenyys myönnetään omistamalla yksi 10 000 apinaprofiilikuva NFT, joka maksaa nyt vähintään 200 000 dollaria. Ainutlaatuisen apinan profiilikuva ei ole ainoa arvo; omistajuusetuihin kuuluu pääsy erikoistuotteisiin ja tapahtumiin. Adidas osti myös Adidas-verhotun apinan nimeltä Indigo Herz. Gmoney on puolestaan laajalti seurattu salaussijoittaja, joka käyttää vain tätä aliasta, ja käyttää Cryptopunk-avataria oranssilla pipolla, jonka se osti tammikuussa noin 170 000 dollarilla. Ja lopuksi Punks Comics on NFT-sarjakuvasarja, jossa on apina- ja punk-hahmoja; Adidas teki yhteistyötä uuden version parissa, jossa on yhdessä luotuja tuotteita sekä klassisia lenkkarityylejä Campus, Forum ja Superstar yhteistyön edistämiseksi videon lisäksi.
Gmoneyn nimikko oranssi pipo esitellään digitaalisesti sarjakuvassa ja myydään myös fyysisenä vaatekappaleena. Muita esineitä, kuten verryttelypuku ja huppari, seurataan sekä digitaalisessa että fyysisessä muodossa.
Gmoneyn, Punks Comicin ja BAYC:n kaltaisilla kumppaneilla on tärkeä rooli Adidaksen auttamisessa pääsemään metaversuaaliin ”uskottavalla tavalla”, sanoo Erika Sneyd-Wykes, Adidas Originalsin brändiviestinnän varatoimitusjohtaja. Punksin perustajalla Sean Gearinilla on kyky luoda henkistä omaisuutta kryptonatiivisten projektien ympärille, kun taas Gmoney houkuttelee todennäköisesti suurempaa yleisöä, Sneyd-Wykes sanoo, koska hänet tunnetaan avoimen ja osallistavan metaverentin puolesta, joka on kaikkien saatavilla. ”Tällä hetkellä on ehdottomasti kultaryntäys”, hän myöntää. ”Mutta haluamme olla erittäin tarkkoja siitä, miten teemme sen ja pidämme portin auki ihmisille, jotka lisäävät arvoa.” Sneyd-Wykes lisää, että valitut kumppanit auttavat Adidasta ”lisäämään Web3: n jaettuja yhteisöarvoja”.
Ne ovat myös tapa, jolla Adidaksen ja Niken kaltaiset tuotemerkit pysyvät ”cooleina”. Aiemmin tällä viikolla Nike ilmoitti hankkineensa buzzy metaverse-keskeisen startup Rtkftin, joka on virtuaalinen Nikeland metaverssialusta Robloxissa. Alle kahdessa vuodessa Rtfkt on tullut tunnetuksi ”digitaalisen muodin supremena”, mukaan lukien 90 000 dollarin digitaaliset lenkkarit viime lokakuussa ja 3 miljoonan dollarin arvosta NFT: tä, jotka myytiin loppuun seitsemässä minuutissa tänä keväänä. Tuore avatar-kumppanuus taiteilija Takashi Murakamin kanssa on kerännyt lähes 65 miljoonaa dollaria transaktiovolyymia. Rtfkt: n hankkiminen ”viestii Niken halusta jatkaa web3-aikakauden johtajia”, Futures Intelligence Groupin metaverssijohtaja Cathy Hackl kertoi äskettäin Vogue Businessille.
Tekemällä yhteistyötä olemassa olevien markkinatekijöiden kanssa vanhat urheiluvaatejätit ovat takomassa olemassa olevia yhteisöjä sen sijaan, että he luovat omia PFP-projektejaan tai erillisiä virtuaalimaailmoja. Jopa korkean profiilin yhteistyökumppaneiden voittaminen on hieman joustavaa; Esimerkiksi Gmoney kieltäytyy usein tuotemerkkien yhteistyöpyynnöistä.
Tämä erottaa Adidaksen toisistaan, sanoo Punks Comicin Gearin. ”Olen nähnyt muiden yritysten tulevan tilaan enemmän perinteisessä yritysmuodossa, eikä yhteisöt omaksu sitä Web3-ympäristössä – [mikä] on uteliaisuutta ja halua luoda ainutlaatuisia asioita ja tehdä se tavalla, joka luo arvoa paitsi itsellesi myös laajemmalle yhteisölle”, hän sanoo.
Niken metaverse hankkeilla on samanlainen fiilis, mutta toteutuksen erot osoittavat, kuinka kartoittamaton tämä virtuaalinen maasto on edelleen: julkaisusta huolimatta Nike ei ole vielä luonut omaa NFT: tä, mutta ilmaisessa ”Nikelandissa” metaverse alustalla Roblox kävijät voivat kilpailla peleissä ja kokeilla ikonisia Nike-, Jordan Brand- ja Converse-kappaleita digitaalisessa näyttelytilassa. Nike on myös äskettäin ilmoittanut aikomuksestaan myydä virtuaalisia merkkilenkkareita ja vaatteita useiden viimeaikaisten tavaramerkkisovellustenkautta.
Edistyminen on ollut paljon nopeampaa kuin ennakkotapaus antaisi ymmärtää, mikä on johtanut hype-osamäärään, jossa lenkkarit ja katuvaatteet menestyvät. Adidas-projektin kehittäminen kesti yhdeksän kuukautta, mikä tarkoittaa, että keskustelut olivat käynnissä maaliskuuhun mennessä. Ensimmäinen ylellinen NFT – Guccin taideelokuva – julkistettiin toukokuussa. Sen jälkeen vauhti kiihtyy laajemmalla muoti- ja kauneusalalla. Louis Vuitton, Burberry, Nars, Givenchy ja Clinique ovat kaikki myöntäneet NFT:t. Balmain on käynnistänyt kolme NFT-projektia vain muutamassa kuukaudessa.
Raha ja markkina-arvo
Metaverse on houkutteleva tila brändien tulevalle kasvulle, sillä metaversen pelaamisen ja NFT: n ennustetaan muodostavan 10 prosenttia ylellisyystavaroiden markkinoista vuoteen 2030 mennessä – 50 miljardin euron tulomahdollisuus investointipankkiyhtiö Morgan Stanleyn mukaan.
Digitaalisten tuotteiden, kuten NFT: n, hinnoittelu voi olla hankalaa: niiden ylihinnoittelu uhkaa vieraannuttaa innokkaan yleisön. Niiden alihinnoittelu tai niiden jättäminen huutokauppaan uhkaa devalvoida tuotemerkkiä. Osittain siksi Clinqiue ja Louis Vuitton päättivät luopua NFT-kokoelmistaan myynnin sijaan; Miksi Gucci ja Ralph Lauren hinnoittelevat digitaalisia tuotteita Robloxissa paljon vähemmän kuin he voisivat käskeä. (Nike omaksuu samanlaisen strategian fyysisissä lenkkaripisaroissaan.)
Vielä näin myöhäisessä vaiheessa Adidas viimeistelee hinnoittelurakennetta. ”Jos vertaat sitä esimerkiksi Bored Ape NFT: hen, saatat käyttää kymmeniä tuhansia dollareita päästäksesi käsiksi”, Adidaksen Nazlawy sanoo. ”NFT hinnoitetaan hieman osallistavammin; se on lähempänä premium-muodin hintapisteitä.”
Kun joku on hankkinut Adidas NFT: n, hän voi hinnoitella ja myydä sen mihin hintaan markkinat käskevät; käyttöoikeuden siirto siirtyisi sitten uudelle omistajalle. Tämä voi olla fiksu tapa brändeille mitata kiinnostusta ja rakentaa hypeä; Guccin Roblox-laukut, jotka ovat nyt tunnetusti, myytiin lopulta enemmän kuin fyysiset kollegansa, kun taas Burberryn NFT-hahmoja Blankos Block Partylle myytiin kahdeksan kertaa alkuperäiseen arvoonsa. Nazlawy huomauttaa salausmarkkinoiden yhtäläisyyksistä katuvaatteisiin, ja kiinnostus ”keräämiseen, kaupankäyntiin ja joustamiseen”.
NFT: t kehittyvät hyödyksi
NFT: t syntyivät ensin staattisen digitaalisen taiteen ja keräilyesineiden muodossa, ja ne herättivät nopeasti väsymystä ja hämmennystä siitä, mitä tehdään digitaalisen omistustodistuksen kanssa. ”Keräilyesineiden puolelta markkinat ovat jo romahtamassa”, varoittaa Matt Powell, markkinatutkimusyritys NPD Groupin varatoimitusjohtaja ja vanhempi toimialaneuvoja. ”Todentamisen puolelta on yksinkertaisempia ja halvempia menetelmiä tuotteiden todentamiseksi. On vaarallista kerätä asioita, joilla ei ole itseisarvoa spekuloinnin lisäksi. Avatar-tila vetoaisi myös hyvin pieneen markkinasegmenttiin, aivan kuten keräilylenkkarit, jotka näyttävät myös hiipuvan.”
Kaikki haluavat hypätä [NFT] -junaan, mutta kukaan ei ymmärrä, mihin se on menossa. Älä ole siinä ollaksesi siinä
neuvoo KPMG:n lohkoketjujohtaja Arun Ghosh
Adidas tähtää siihen, että sen NFT:llä on hyödyllisyyttä ja yhteisöllisyyttä
Seuraava tuotemerkkien NFT-aalto on siis dynaaminen – niiden omistaminen tarjoaa jatkuvan joukon etuja, sekä määriteltyjä että luvattuja. Esimerkiksi Cliniquen ja Balmainin viimeaikaiset NFT: t tarjoavat etuja, jotka otetaan käyttöön ajan myötä. Gmoney sanoo, että monet tuotemerkit tekevät virheen katsoessaan NFT: iä vain staattisina digitaalisina keräilyesinä. ”NFT: t ovat muutakin kuin taidetta”, hän sanoo. ”Ne ovat laajalle levinneet koko kulttuuriin lähitulevaisuudessa.” Adidas haluaa, että sen NFT:llä on hyödyllisyyttä, mikä auttaa rakentamaan yhteisöllisyyttä brändin kanssa – ainakin niin kauan kuin yhteisö pitää kiinni pääsyn myöntävästä NFT: stä.
Metaversen ja virtuaalisten tilojen kautta tuotemerkit voivat nojata edelleen pelillistämiseen, sanoo Chris Twining, Dentsun globaali digitaalinen tilijohtaja, joka viittaa Niken viimeaikaiseen Roblox-tilaan. Brändeillä on myös mahdollisuus pudottaa eksklusiivisia tuotteita, joita botit eivät napsahda. Se on lähestymistapa, jonka muotisuunnittelija Telfar Clemens on jo omaksunut uudella kanavallaan, Telfar TV. Brändit voivat arvioida uudelleen, miltä niiden jäsenmallit näyttävät tunnuksen tai NFT-omistuksen kautta, Twining sanoo. ”Kun ajattelee, kuinka tärkeä Adidas on katumuotikulttuurille, näen heidän rakentavan sitä käyttäjien ympärille POAP: lla, jotta he voivat käyttää tapahtumia yksinomaan sekä fyysisessä että digitaalisessa maailmassa.”
Adidas aikoo rakentaa NFT:n hyödyllisyyttä tarjotakseen etuja yhteisölleen ajan myötä. ”Yksi tämän tekniikan hämmästyttävistä asioista on, että sinun ei tarvitse päättää kaikkia kerralla. Tämä on lippu, joka antaa sinulle pääsyn”, Nazlawy sanoo.
Adidas Stans on mukana ilman selkeitäkin etuja. Adidas ilmoitti ensimmäisen kerran aikovansa siirtyä metaverseen POPAP:ien kanssa sovelluksessaan 17. Palkkioksi tarjottiin 8 000 ilmaista Adidaksen digitaalista rahaketta, joita ei ole määritelty. ”Kukaan ei tiennyt, mitä varten se oli, mutta ihmiset spekuloivat jo sen arvolla. Jälkimarkkinoilla käydään jo paljon kaupankäyntiä, vaikka kukaan ei tiedä mitä se tekee. Se räjäytti meidät täysin”, Nazlawy sanoo.
Voit odottaa monia näistä kokemuksista The Sandboxissa. ”Se tulee olemaan tila, joka istuu kulttuurin poikkileikkauksessa, jossa ihmiset voivat kokoontua urheilun, viihteen tai musiikin kautta”, sanoo Andrea Nieto Adidaksen Design Futures -tiimistä. ”Leikkikenttämme on testata ja olla luova yhteisömme kanssa.”
Artikkelin lähde: https://www.voguebusiness.com/technology/adidas-reveals-new-nft-project-with-bored-ape-yacht-club
[…] Liiketoimintamalli on ollut taloudellisesti niin kannattava, että se hallitsee nykyisiä pelimarkkinoita. Monet jo menestyneet pelit on muutettu free-to-play-mallin (F2P) mukaiseksi, jotta niiden tuottavuus kasvaisi. F2P tarkoittaa sitä että, peli on maksuttomasti hankittava digipeli, mutta ansainta logiikka perustuu siihen, että pelaaja voi halutessaan ostaa maksullisia sisältöjä päivittääkseen peliään monipuolisemmaksi. Sellaisiinkin peleihin, joita ei voi pelata ilmaiseksi ja joissa käytetään etukäteismaksua, on nyt sisällytetty yllätyslaatikoita keinona lisätä pelaajien pitkäaikaista rahan kuluttamista. (Lähde https://www.pelikasvatus.fi/kuinka-vahentaa-digipeleissa-kaytettyjen-yllatyslaatikoiden-loot-boxien-mahdollisia-haittoja-tyoryhman-kokoamat-ehdotukset/) […]