Myynnissä olevien asuntojen määrä on nyt alhaisimmillaan yli 10 vuoteen

Myytävien asuntojen määrän vähäisyys uhkaa asuntomarkkinoiden hyvää kehitystä Suomessa. Uusien myyntikohteiden määrä on laskenut selvästi viime heinäkuusta lähtien, ja määrä on nyt alhaisimmillaan yli 10 vuoteen. Tarjonnan haasteista ja kauppatahdin hidastumisesta huolimatta markkinaodotukset tälle vuodelle ovat positiiviset. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen korkealla.

– Vaikka tänä vuonna kasvu hidastuu, se ei tule hyytymään. Vuodesta 2022 on tulossa hyvä asuntokauppavuosi, ei kuitenkaan viime vuoden kaltaista huippuvuotta, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Uusien myyntikohteiden määrän selvä lasku enteilee rauhallisempia aikoja asuntomarkkinoillemme. Viime vuoden heinä–joulukuussa Etuoven uusien myyntikohteiden määrä laski peräti 17,9 prosenttia vuoden ensimmäisestä puoliskosta. Muutos on merkittävä.

– Tammikuun alussa Etuovessa oli tarjolla myytäviä asuntoja alle 39 000 kappaletta. En muista oman 12 vuoden työhistoriani ajalta näin alhaista lukua nähneeni, kertoo Etuovi.comin asiakkuusjohtaja Ville Huhtamäki.

– Tarjonnan osalta tilanne on poikkeuksellisen haastava ja enteilee jatkuessaan huonoa kauppamäärille, toteaa Rantanen.

Vuonna 2021 kauppamäärät kasvoivat Suomessa ennätyksellisen paljon, peräti 13 prosenttia. Asuntokauppoja tehtiin yli 10 000 kappaletta enemmän kuin edellisenä huippuvuotena, 2020. Viime vuonna välittäjien tekemiä kauppoja rekisteröitiin yli 85 000.

– Asuntokauppojen määrä kuitenkin laski heinä–joulukuussa 2021 neljä prosenttia vuoden ensimmäisestä puoliskosta. Kohdemäärissä laskua oli 2,6 prosenttia. Tarjonnan määrän väheneminen vaikuttaa aina kauppamäärien kehitykseen, toteaa Rantanen. – Kauppamäärät ovat kuitenkin edelleen hyvällä tasolla, ja asunnonostajia on runsaasti liikkeellä eri puolilla Suomea.

Uudisasuntokaupassa laskua 19 % – pienten asuntojen kysyntä pk-seudullakin vaimeaa

– Suurin muutos viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla tapahtui uusien asuntojen kaupassa. Uudisasuntojen kauppa laski jopa 19,1 prosenttia tammi–kesäkuuhun verrattuna, kertoo Rantanen.

– Rakennusteollisuus on ennustanut asuntotuotannon uusien aloitusten määrän laskevan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Uudistuotanto ohjaa asuntomarkkinaa siinä mielessä, että merkittävä osa uusien asuntojen ostajista on pientalojen omistajia. Pientalot, omakotitalot ja pihalliset rivitaloasunnot, taas ovat koronapandemian myötä niitä kaikkein kysytyimpiä asuntoja tällä hetkellä kaikkialla Suomessa. Jos sopivia uudiskohteita ei tule myyntiin, ei pientalotarjontaakaan tulee lisää. Ihmiset eivät yleensä aktivoidu oman asunnon myyntiin laittamisessa ennen kuin uusi sopiva koti löytyy. Tämäkin kierre tulppaa nyt markkinaa, selittää Rantanen.

– Uudisasuntokaupassa on nyt nähtävissä rauhoittumista myös kasvukeskuksissa, joissa rakentaminen jatkuu edelleen vilkkaana. Uusien yksiöiden ja pienten kaksioiden kysyntä on melko vaimeaa ja myyntiajat pitkiä. Sen sijaan uudet perhekokoiset asunnot varataan nopeasti ja niiden kauppa käy vilkkaana.

Kuluttajien varovaisuus on jonkin verran lisääntynyt

– Myös asuntojen kysyntä näyttää jonkin verran laantuneen viime vuoden huippukuukausista. Kuluttajien asunnonostoaikeet laskivat joulukuussa, vaikkakin yhä ollaan pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella, kertoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Uskon, että kuluttajien lisääntyneen varovaisuuden taustalla vaikuttavat koronapandemian pitkittyminen, jatkuva epävarmuus tulevaisuudesta ja huoli nousevista koroista. Niistä on viime aikoina puhuttu paljon, Mikkonen jatkaa.

– Mitä tulee asuntojen hintojen kehitykseen, niin hintojen alueellinen eriytyminen jatkui viime vuonna. Muutamaa aluetta lukuun ottamatta hinnat kuitenkin nousivat kaikkialla Suomessa, kertoo Rantanen. – On mielenkiintoista nähdä, pääsemmekö kauppamäärissä tänä vuonna vuoden 2020 tasolle. Siihen meillä on kaikki mahdollisuudet.

*Lähteet: Etuoven Tietotuote, KVKL Hintaseurantapalvelu

Autoilusta ja autoista

Oletko kiinnostunut autouutuuksista ja liikenteestä? Europeancars.fi on sivustomme, joka kertoo eurooppalaisista autouutuuksista sekä Euroopan autoilusta, uutisia, tiedotteita, koeajoja. Tervetuloa seuraksemme.

Vastaa