Sijoittaminen ja Euribor – mitä tulee huomioida?

Markkinoilla liikkuu raha nopeammin kuin koskaan ennen. Sijoittamiselle on myös entistä enemmän vaihtoehtoja, ja jotkut käyttävät velkavipua sijoittamisessa, varsinkin sijoitusasuntojen hankinnassa. Asuntolainoissa usein käytetään sanaa euribor, mikä on euribor 12 kk ja mistä se syntyy, ja ennenkaikkea miten sen liikkeet vaikuttavat lainojen korkoihin?

Asuntolainan korot ovat tärkeä asia asuntolainan kokonaisuudessa ja hoitamisessa

Euribor on Euroalueen tärkein viitekorko

Euribor-korot kuvaavat korkotasoa, jolla markkinalla lainataan vakuudettomasti ja euromääräisesti rahoja pankilta toiselle. Ne ovat käytössä viitekorkoina niin kuluttajille suunnatuissa rahoitustuotteissa kuin yrityslainoissa ja sijoitustuotteiden määrittelyissä.  Tarkemmin sanottuna se on euromaiden yhteinen viitekorko, joka noteerataan päivittäin. Euribor -termi on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate. Santander lainan korko koostuu lainasumman mukaisesta marginaalikorosta ja 3 kk Euriborista. Suomalaisten asuntolainamarkkinoilla yleisimmin on käytetty Euriborin 12kk viitekorkoa asuntolainoihin, se tarkoittaa käytännössä että euribor 12 kk tarkoittaa sitä, että korko pysyy muuttumattomana vuoden ajan. Esimerkiksi 6 kuukauden euriboriin sidotun lainan korko tarkistetaan 6 kuukauden välein lainan nostopäivästä. Korko määräytyy tarkistuspäivän korkonoteerauksen mukaan ja siihen lisätään lainan marginaali. Viime vuosina Euribor on ollut niin matalalla, että asuntolainan korko on ollut pitkälti se pelkkä marginaali, mutta viimeaikaiset tapahtumat Euroopassa ovat nostaneet Euriboria, ja siten markkinat ovat muuttuneet – rahasta on tullut ”kalliimpaa”. Mutta toisaalta viime vuodet ovat olleet lainanottajille poikkeuksellisen matalan koron aikojan.

Euribor 12 kk reagoi korkojen muutoksiin – nousuihin ja laskuihin – hitaammin kuin lyhyemmät korot. Tästä voi olla sekä hyötyä että haittaa velallisen näkökulmasta. Jos korot lähtevät nousuun pian koron tarkistuksen jälkeen, 12 kk euribor suojaa korkeammalta korolta pidemmän aikaa. Vastaavasti korkojen laskiessa hyöty matalasta korosta voi tulla vasta viiveellä, kun 12 kk euribor tarkistetaan vain kerran vuodessa.

Mitä korko itseasiassa tarkoittaa?

Tiedät takuuvarmasti, että ottaessasi lainan mistä tahansa, maksat sitä hieman enemmän takaisin, kuin mitä sait itsellesi. Tämä ”väliraha” koostuu yleensä lainan korosta sekä kuukausikuluista, ja tällä rahalla lainoittaja itse saa oman tulonsa. Joskus korot ja kulut saattavat tuntua suurilta, mutta silloin kannattaa muistaa, että lainoittaja ottaa aina riskin antaessaan lainan.

Korko tarkoittaa rahan hintaa. Kun otat pankista lainaa, maksat heille korkoa korvaukseksi siltä ajalta, jolloin raha ei ole pankin käytössä. Vastaavasti pankki voi maksaa pientä korkoa myös sinulle, jos talletat pankkiin rahaa. Asuntolainassa korot ovat matalia, koska lainoittajalla on reaalivakuutena lainan kohteena oleva kiinteistö, mutta kulutusluotoissa korko on korkeampi, koska lainoittajalla ei ole vastaavaa vakuutta. Kulutusluotot myönnetään useimmiten ilman reaalivakuuksia, eli lainanhakijan ei tarvitse asettaa omaisuuttaan lainan takaisinmaksun pantiksi. Tämä riski on hinnoiteltu lainan korkoon.

Velkavivulla sijoittaminen

Velkarahalla sijoittaminen on riskialtista toimintaa. Omaa asunto varten lainan ottaminen on ihan normaalia, mutta sijoittaminen velkarahalla saattaa koitua helposti huonoksi valinnaksi. Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet lukea tuhansista amerikkalaisista ja eurooppalaisista bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin kryptojen nousukaudella sijoittaneista, joista monet olivat ostaneet valuuttaa velkarahalla – siinä vaiheessa saattoi jopa yhdessä viikossa ”ansaita” yli 10 % arvonnousua, ja ihmiset uskoivat, että arvonnousu jatkuisi vielä ainakin jonkun aikaa – mutta kuten nyt tiedämme, näin ei käynyt, vaan monet näistä sokeasti tulevaisuuteen uskoneista, riskisijoituksia tehneistä ihmisistä, huomasi noin 70 % arvon alennuksen omissa sijoituksissaan….. monilla lainat olivatkin nopeasti korkeammat kuin sijoituksen arvo.

Kryptovaluutta on tässä vaiheessa huono esimerkki, sillä se on niin erilainen sijoitusmarkkina kuin monet muut – siellä pärjää olemalla aktiivinen, ja tehden kauppaa nopeilla liikkeillä -eivät kaikki kryptoissa rahaa menettäneet – moni teki myös ison tuloksen – ja kryptomarkkinat ovat yhä aktiiviset sijoittajille.

Velkavipu on hyvä siinä vaiheessa, kun saat jo tasaisesti hyviä tuloksia ja saat enemmän tuottoa kuin, mikä on korkotaso. Sen jälkeen voit ottaa mukaan velan vipuvoimaa.

Euribor ja sijoittaminen sekä säästäminen

Euribor on siis ”pohja”, joka määrittelee velkarahan hinnan tietyksi aikaa, jos ajattelit lähteä sijoittamaan lainalla, joka on sidottu Euriboriin, tulisi sinun olla kohtuullisen varma, että sijoituksesi tuottaa yli pohjan+marginaalin, minkä maksat lainastasi. Aina sijoittaessa kannattaa muistaa omat riskitasot ja niiden miettiminen rauhassa, ennen uusien sijoitusten tekemistä. Jokainen sijoittajan tekemä sijoitus ei onnistu, mutta kun onnistuneita sijoituskohteita ja sijoituksia on enemmän kuin ”huteja”, tuotttaa sijoittaminen säästöjä, joista voi sitten myöhemmin nauttia tai siirtää tuleville polville nautitttaviksi.

Miksi itse sijoitat tai säästät? Onko sinulla selvä tavoite, vai haluatko vain turvapuskurin pahojen päivien varalle?

Trackbacks & Pings

Vastaa