Debitum: sijoituskohde ekorakentamisen projektiin: Bono House Latviassa

Kutsu sijoittajille ja Sandbox Fundingin uusi ABS-ohjelma

DEBITUM kutsuu sijoittajia investoimaan Sandbox Fundingin uuteen ABS-ohjelmaan, joka sisältää viisi lainaa, jotka on myönnetty ekotalojen rakennusyritykselle ”BONO House” Oy. Kaikki investoinnit allokoituvat Latviassa toteutettavan innovatiivisen demo-ekotalon rakentamisen ensimmäiseen vaiheeseen.

Projektin yleiskatsaus sisältää:

 • ABS-ohjelman tiedot
 • Tietoja ”BONO Housesta”:
  • toimiala
  • lähestymistapa ja ainutlaatuisuus
  • tulevaisuuden suunnitelmat
  • omistusjärjestelyt
 • Tietoja ”demo-ekotalon rakennusprojektin ensimmäisestä vaiheesta”
 • Tietoja ”BONO”-ryhmästä
 • Markkinatilanne

ABS-ohjelman tiedot:

 • Kokonaismäärä – 108 000 EUR
 • Skin in the game – 10%
 • Investointeihin saatavilla – 97 200 EUR
 • Kesto – 24 kuukautta
 • Korko – 12,25 % p.a.
 • Myöhästymismaksu – 10 % p.a.
 • Tyyppi – PK-yritys / rakennusteollisuus
 • LTV (vaihe 1) – 64,80 %
 • Luottoluokitus – B+
 • Sijainti – Latvia
 • Vakuuden arvo – 150 000 EUR
 • Vakuus – Maa ja projektidokumentaatio, joka on synkronoitu valvovien viranomaisten kanssa

Tietoja ”BONO Housesta”

 • Nimi – ”BONO House” Oy / ”BONO”-ryhmän tytäryhtiö
 • Rekisterinumero – 40203370560
 • Rekisteröintipäivä – 03.01.2022
 • Osoite – Beātes 5, Valmiera, Valmieran maakunta, Latvia
 • Hallituksen jäsenet – Jānis Upenieks, Gatis Vanags, Annija Žentiņa

Toimiala

”BONO House” on osa ”BONO”-ryhmää. Yritys perustettiin vuonna 2022 tavoitteenaan kehittää korkean lisäarvon tuotteita – ekotaloja. Näin se toteuttaa ”BONO”-ryhmän täysimittaista puunjalostusstrategiaa.

Yritys suunnittelee ja rakentaa ristikkäin laminoituja puupaneleita (CLT) käyttäviä rakennuksia. Rakennusten suunnittelussa keskeisiä ovat energiatehokkuus ja elämänlaatua parantavat tekijät, kuten harkittu suunnittelu, ilmanlaatu ja valaistus.

Lähestymistapa ja ainutlaatuisuus

Yleisesti rakennusyritykset käyttävät niin sanottua 2D-lähestymistapaa, jossa otetaan huomioon vain korkeus ja pituus rakennussuunnittelussa. ”BONO House” perustaa rakennussuunnittelunsa ja -prosessinsa BIM 8D -periaatteelle, joka on maailman uusin lähestymistapa alalla.

CLT-teknologia

Rakennuksen rakenne koostuu ristikkäin liimatuista (CLT) ja pituussuuntaisesti liimatuista (GLT) massiivipuukonstruktioista. Puun tuntu täyttää kaikki huoneet luoden viihtyisän tunnelman.

CLT on tulevaisuuden materiaali, joka muuttaa olemassa olevia metodeja, mielipiteitä ja lähestymistapoja rakennusalalla. CLT-materiaali kilpailee yhä enemmän suosittujen rakennusmateriaalien, kuten betonin, kanssa.

CLT-paneelirakentamisen hyödyt:

 1. Erittäin korkea energiatehokkuus, mikä vähentää merkittävästi käyttökustannuksia (lämmitys ja jäähdytys).
 2. CLT-paneelien alhainen lämmönjohtavuus vähentää lisäeristyksen tarvetta.
 3. Materiaalit ovat ekologisia eivätkä vahingoita asukkaiden terveyttä.
 4. CLT-paneelien asennus rakennuspaikalla on helppoa ja nopeaa, mikä johtaa ennakoitavaan ja nopeampaan rakennusaikaan sekä vähentää työ-, kuljetus- ja muita siihen liittyviä kustannuksia.
 5. CLT-paneelit valmistetaan suunnitteluelementteinä, joten sisustuksen tarvetta ei ole.
 6. CLT-materiaalin kovuus on paljon suurempi kuin puukehysrakennuksissa.
 7. CLT-paneeleissa oleva puu on hiiltä rikastettua, mikä puhdistaa ympäröivää ympäristöä.
 8. CLT-rakennukset ovat kevyitä, mikä mahdollistaa rakennuksen perustuskustannusten alentamisen.
 9. Rakentamisessa käytettävät CLT-paneelit ovat 100% kierrätettävää materiaalia.
 10. CLT-paneelit tarjoavat erinomaisen ilmatiiviyden, ja CLT-paneelien lukitusmekanismi varmistaa, että rakennus ei menetä ilmatiiviyttään ajan myötä.

Tasapaino ympäristön ja teknologioiden välillä

Huolellisesti suunniteltu arkkitehtoninen ja insinöörityö, joka sisältää datamallinnusta ja rakennuksen tietomallinnusta (BIM), mahdollistaa ihanteellisen ja kestävän elintilan luomisen.

Täydellinen ilmasto

Rakennusprosessin biofilia-periaatteiden ansiosta tällaisella rakennuksella on myönteinen vaikutus yhteiskuntiin ja jokaisen fyysiseen ja henkiseen terveyteen. Parhaiden teknologioiden ja materiaalien yhdistelmä johtaa hengittävään ja luonnolliseen rakennukseen. Energialuokan A talo vähentää päivittäistä hiilijalanjälkeä ja on taloudellinen päivittäisessä elämässä.

Kestävyys

Suunnitellessamme taloa ajattelemme sen vaikutusta luonnon ja ihmisten keskinäiseen symbioosiin. Uusiutuvista, kierrätettävistä, luonnollisista ja hiilipositiivisista puista rakennetut talot, jotka ovat koko eliniänsä aikana sitoneet suuren määrän CO2-päästöjä maailmanlaajuisesti.

Tulevaisuuden suunnitelmat

”BONO House” aikoo laajentaa toimintaansa kestävien yksityistalojen ja toimistorakennusten rakentamisen alalla. Kohdemarkkinoina ovat Baltian maat ja Skandinavia, joissa ekotalojen kysyntä kasvaa vuosi vuodelta. Vuonna 2024 on suunniteltu ensimmäiset projektit Suomeen, Norjaan ja Ruotsiin sekä ensimmäinen biofiilinen CLT-toimistorakennus Suomeen.

Omistusrakenne

”BONO House”:n omistajat ovat:

 • ”BONO” LTD, omistaa 70% pääomaosakkeista,
 • ”VEF CRE ART” LTD, omistaa 30% pääomaosakkeista.

Demo-ekotalon rakennusprojektin ensimmäinen kierros

Syyskuun alussa ”BONO House” aloittaa demotalon rakentamisen Sunīšin kylässä, Latviassa. Kiinteistön ja projektin ainoa omistaja on ”BONO House” LTD. Demotalon rakentamisprojektin tavoitteena on luoda täysin varustettu, suunniteltu perhetalo luonnonympäristössä, joka toimii paikkana, jossa Baltian ja Skandinavian kiinteistökehittäjät voivat kokea kaikki CLT-rakentamisen edut.

Yhteenveto kierroksesta 1

 • Laina käytetään kiinteistön (maa) ostamiseen ja projektidokumentaation kehittämiseen ja synkronointiin valvontaviranomaisten kanssa,
 • Laina maksetaan takaisin useista rahoituslähteistä – tuloja demotalon myynnistä sekä uudelleenrahoituksesta pitkäaikaisella pankkilainalla,
 • Laina on ensisijaisella kiinnityksellä vakuutettu,
 • Kiinnitys (maa) perustetaan ennen rahoitusprosessia ja kattaa osittain myös lisärahoitusvaiheet,
 • Ennen seuraavan rahoitusvaiheen alkua, rakennusvalvonta on vahvistanut, että työt on suoritettu huomattavassa määrin,
 • Kierroksen 1 LTV on 64,8%,
 • Koko projektin (3 kierrosta) arvioitu LTV voi nousta 75,0%:iin (mukaan lukien lisävakuudet 2. ja 3. vaiheille),
 • Rakennustöiden valmistuttua (suunniteltu 1. huhtikuuta 2024 mennessä), ”BONO House” käyttää kiinteistöä demo-tarkoituksiin ja aikoo myöhemmin myydä talon.

Omistajien roolit ja vastuut

”BONO House” -yrityksen omistusrakenne on jaettu kahteen pääosakkeenomistajaan: ”BONO” LTD ja ”VEF CRE ART” LTD. ”VEF CRE ART”:n omistaa Gatis Vanags, joka on SIA BONO Housen hallituksen jäsen. Hänellä on monien vuosien kokemus kiinteistökehityksestä ja hän on vastuussa yrityksen rakennustoimintaan liittyvistä kehityskysymyksistä.

”BONO” LTD:tä edustaa Jānis Upenieks, joka on sekä ”BONO House” LTD:n hallituksen jäsen että ”BONO” LTD:n COO. Jānilla on vuosien kokemus ”BONO”-ryhmän johdossa ja hän on vastuussa päivittäisistä operatiivisista asioista sekä ”BONO House” -liiketoimintamallin luomisesta ja valvonnasta.

Tuleva demo-ekotalo-projekti

Syyskuussa 2023 aloitetaan ”BONO House” -demotalon rakennusprojekti Sunīšin kylässä Latviassa. Projektin tavoitteena on luoda täysin varusteltu ja suunniteltu perhetalo, joka on rakennettu 8D-mallin mukaisesti. Talo toimii esittelypaikkana kiinteistökehittäjille Baltian maista ja Skandinaviasta.

Rahoituskierrokset

Yhteensä kolme investointikierrosta on suunniteltu demotalon rakentamisprosessiin. Ensimmäisen kierroksen rahoitus on 108 000 EUR ja sillä katetaan maan osto sekä projektidokumentaation kehittäminen. Lainan takaisinmaksu tapahtuu useista eri lähteistä, mukaan lukien demotalon myynnistä saadut tulot ja uudelleenrahoitus pitkäaikaisella pankkilainalla.

Yhteenveto ensimmäisestä rahoituskierroksesta

Lainaa käytetään maan ostamiseen ja projektidokumentaation kehittämiseen. Laina maksetaan takaisin useista eri rahoituslähteistä, ja se on turvattu ensisijaisella kiinnityksellä. Kiinnitys on perustettu ennen rahoitusprosessin aloittamista ja se kattaa osittain myös tulevat rahoitusvaiheet. Ennen seuraavaa rahoitusvaihetta rakennusvalvonnan on vahvistettava, että työt on suoritettu huomattavassa määrin.

Projektin ensimmäisen kierroksen LTV (Loan to Value) on 64,8%. Koko projektin arvioitu LTV voi nousta jopa 75%:iin, mukaan lukien lisävakuudet toiselle ja kolmannelle kierrokselle. Rakennustyöt on suunniteltu valmistuvan 1. huhtikuuta 2024 mennessä, jonka jälkeen ”BONO House” aikoo käyttää kiinteistöä demo-tarkoituksiin ja myöhemmin myydä talon.

”BONO”-ryhmästä

Yritys perustettiin vuonna 2012, ja näiden yli 10 vuoden aikana se on muuttunut yhdeksi johtavista toimijoista Latvian puun tuotanto- ja jalostusmarkkinoilla. Yrityksen keskeisiä liiketoiminta-alueita ovat puun korjuu, logistiikka, esikäsittely, jatkokäsittely, kauppa ja nyt myös puiset talot. BONO on kehittynyt täysin integroiduksi yritysryhmäksi, joka pyrkii käyttämään viimeisintä teknologiaa ja tuotantomenetelmiä puun lisäarvon kasvattamiseksi kaikissa arvoketjun vaiheissa.

”BONO” tarjoaa täyden palvelun metsänhoitopalveluja, johon nyt kuuluu myös ekotalojen rakentamisliiketoiminta.

Vastaa